Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan halkın sanat, ticaret ve ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen Ahilik; Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi Ümraniye’de de çeşitli törenlerle kutlanıyor.

Bu kapsamda Ümraniye Belediyesi, Ahilik Haftası Kutlaması münasebetiyle Cevherağa Camii’nde kılınan Cuma Namazının ardından Ümraniye Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde bir yürüyüş düzenledi. Vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gören yürüyüşe Başkan Hasan Can da katıldı. Yürüyüşün son bulduğu Ümraniye Santral Etkinlik Alanı’ndaki etkinlik programına Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, İstanbul Vali Yardımcısı Hikmet Dengeşik, Ümraniye Kaymakamı Suat Dervişoğlu’nun yanı sıra, AK Parti Ümraniye İlçe Başkanı Av. Mahmut Eminmollaoğlu, Ümraniye Müftüsü Muharrem Gül, Ümraniye İlçe Emniyet Müdürü Murat Çakır, Ümraniye Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Özdil, Ümraniye Bakkallar Esnaf Odası Başkanı Resul Taşçı, İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe,  Ümraniye Marangozlar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Suat Yazıcı, Modoko Yönetim Kurulu Üyeleri, KADOSAN Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Boyacı, Küçük Sanayi Sitesi ve ESSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri, AK Parti Ümraniye İlçe Başkan Yardımcıları, Ümraniye Belediye Başkan Yardımcıları, muhtarlar, STK Temsilcileri ve binlerce vatandaş katıldı. Program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Programda konuşan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kala, “Ahilik bayramımız kutlu olsun. 31 yıldır bu kutlamaları yapıyoruz. Ahilik, bizim hem sosyal hem kültürel hem de iktisadi açıdan değer içeren bir yönetim tarzıdır. Tüm esnaflara, sanayicilere ve üreticilere hayırlı olsun” dedi.

Kısa bir konuşma yapan Ahi Sanayici ve İş Adamları Derneği Genel Başkanı İbrahim Çam, “Ahilik sistemini yeni nesillere aktarmak için belediyelerimizle ve milli eğitim müdürlüklerimizle ortak programlar düzenledik ve düzenleyeceğiz” diyerek ahilik sisteminin öneminden bahsetti. İbrahim Çam, “Ülkemiz millileşmek ve lider devlet olmak için çalışıyor. Ahi Evran-ı Veli’nin yolundan gitmek zorundayız. Programa katılan ve yanımızda olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Ümraniye Santral Etkinlik Alanı’nda Ahilik Haftası sebebiyle vatandaşlarla bir araya gelen Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can yaptığı konuşmada, “Ahi, kelime olarak kardeşim demektir. İslam’ın özü de güzel ahlaktır. Peygamber Efendimizin de dediği gibi ‘Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim’ hadisinden de anladığımız üzere güzel ahlakın İslam için ne kadar önemli olduğunu görüyoruz ve bizler bunu diyen bir Peygamberin ümmetiyiz. Esnafımız da işlerinde, tartısında ahlaklı olursa bu güzel ahlakı burada da tamamlamış oluruz. Ölçüde tartıda hileye tenezzül edilmemeli” dedi.

Başkan Hasan Can, “Göreve geldiğim günden beri meslek liselerinde okuyan öğrencilerden hiçbirini geri çevirmedim. Hepsine staj imkânı verdik. Belediyemizde çalışan müdürlerime ve personelime de meslek liselerinden gelen öğrenci arkadaşlarımıza bildiğiniz her şeyi öğretin diyorum. Çünkü bizler, ilk olarak gençlerimize iş ahlakını ve edebini öğretiyoruz. Bu vesileyle tüm esnaf kardeşlerimizin ahilik gününü kutluyorum” diyerek konuşmasını bitirdi.

Ümraniye Kaymakamı Suat Dervişoğlu yaptığı konuşmada, “Ümraniye’de ilkini kutladığımız Ahilik Haftası’nın hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Osmanlı Devleti’nin bir cihan devleti olmasının temel sebeplerinden birisi de ahiliktir. Atalarımızdan bize kalan bu mirası ileriye taşımamız gerekiyor” diyerek konuşmasını noktaladı.

İstanbul Vali Yardımcısı Hikmet Dengeşik, Ahi Evran-ı Veli’yi saygıyla andığını söyleyerek, “Bu programın gerçekleşmesinde emeği geçen Ümraniye Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Bu vesileyle Ahilik Haftası kutlu olsun” dedi.

Ahilik Haftası Kutlamaları sebebiyle Ümraniye Santral Etkinlik Alanı’nda kurulan ve Ümraniye Belediye Sanatçıları tarafından oluşturulan El Sanatları Sergisi (filografi, ahşap oyma, kaligrafi, kilim dokuma, tokat tahta baskı, çini, ebru, el nakışı ve iğne oyası) gibi eserler program süresince sergilendi. Türk’ün töresi olan Örste Demir Dövme ile devam eden program, Şed Kuşatma Töreni ve Ümraniye Belediyesi Okçuluk Kulübü tarafından sergilenen okçuluk gösterileriyle devam etti.  Daha sonra Başkan Hasan Can ve tüm protokol tarafından Ümraniyeli esnaflara ahilik beratı verilerek plaket takdim edildi. Program ahi duası ve ahi ikramlarla (Özbek pilavı ve lokma) son buldu.