MÜZE SANAL, SANAT GERÇEK

 

Pendik Belediyesi, Türkiye'nin ilk Dijital Teknoloji Tabanlı Klasik Sanatlar Merkezi`ni hizmete açıyor. Merkez içerisinde, sanal gözlük teknolojiyle klasik sanat eserlerinin izlenebileceği bir sanal müzenin yanı sıra yüzlerce nadide kitabın bulunacağı Klasik Sanatlar Kütüphanesi ile Sanat Atölyeleri hizmet verecek. Belediye Başkanı Ahmet Cin “Yaşatmaya çalıştığımız sanat mirasımızı nitelikli olarak gelecek nesillere aktarmayı umuyoruz.”dedi.

Geleneksel Türk sanatlarının yaşatılması ve yaygın hale gelmesi için çalışmalarını sürdüren Pendik Belediyesi, Türkiye`nin ilk Dijital Teknoloji Tabanlı Klasik Sanatlar Merkezi`ni hizmete açıyor. Pendik Belediyesinin Türk El Sanatlarını dijital teknoloji çağına taşıyacağı merkezde Klasik Sanatlar Kütüphanesi, VR (Sanal Gerçeklik) Sanat Müzesi ve Sanat Atölyeleri yer alacak. Yeniden düzenlenen Neyzen Tevfik Sanat Evi`nde hizmet verecek merkezin açılışı 29 Kasım Cuma günü gerçekleştirilecek.

Başvurular 20 Kasım’a Kadar Sürecek

Ücretsiz olarak verilecek sanat kursları ve atölye çalışmalarında Hat, Tezhip, Ebru, Minyatür ve Çini sanatlarında, sanat çalışmalarına devam eden en az 2 yıl deneyimli yarı profesyonel kursiyerler katılabilecek. Uygun şartlara sahip kişiler başvuru formu ve detaylı bilgi için Pendik Belediyesi internet sitesi www.pendik.bel.tr adresini ziyaret edebilecekler.

VR (Sanal Gerçeklik) Müze’de Eserler Sanal Ortamda Gezilecek

Pendik Belediyesinin İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) “Yenilikçi ve Yaratıcı İstanbul Mali Destek Programı” kapsamında hibe almaya hak kazandığı projenin diğer ortakları Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve Klasik Türk Sanatları Vakfı’dır. Proje kapsamında açılacak merkezde 12 farklı sanat dalında (Hat, Tezhip, Ebru, Minyatür, Çini, Katı, Cilt, Kalemişi, Sedef Kakma - Naht, Ahşap Sanatları, Edirnekari, Halı-Kilim ) usta sanatçılarının eserlerinin bulunduğu sanal müzeler ziyarete açılacak ve ziyaretçiler ilgili oldukları sanat dallarının en nadide eserlerini sergilendikleri müzelere gitmeden tek merkezden inceleme fırsatı yakalayacak.

Türkiye`nin ilk Klasik Sanatlar Tematik Kütüphanesi bu merkezde olacak

Merkez içerisinde yer alacak kütüphane, Türkiye`nin ilk Klasik Sanatlar Tematik Kütüphanesi olacak. Klasik sanatlar alanında basılmış eserlerin yer alacağı kütüphane bu sanatlarda çalışma yapan öğrenci, eğitmen ve araştırmacılara kaynak desteği sağlayacak. Kütüphanede hat, tezhip, minyatür, ebru, çini, cilt, kat"ı, edirnekari, kündekari, halı, kilim, seramik, takı tasarım, süsleme, cam sanatları,dokuma, iğne oyası, batik gibi onlarca sanat dalından yüzlerce seçkin ve nadide kitap yer alacak.

Sanal müze gezileri başlıyor

Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, göreve gelirken dünyanın  çeşitli bölgelerinde yer alan müzelere, sanat eserlerine ve mimari yapılara dijital ortamda seyahat etme imkanı sağlayacakları vaadinde bulunduklarını hatırlatarak “Şimdi açmaya hazırlandığımız bu merkezle bunu yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Ayrıca merkezimizde yaşatmaya çalıştığımız geleneksel sanatlarımızı, ülkemizin sanat mirasını, usta sanatçılarımız eliyle gelecek nesillere aktarmayı hedefliyoruz.” dedi.