YAŞAMI DEĞİL, SEPSİSİ FRENLE

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı  Prof. Dr. İsmail Cinel önderliğinde başlatılan “Yaşamı değil, sepsisi frenle” kampanyası kapsamında Türkiye genelinde bisikletliler pedal çevirdi.

16 Eylül 2018, İstanbul – Türk Yoğun Bakım Derneği, 13 Eylül Dünya Sepsis Günü kapsamında; sepsis farkındalığını artırmak ve sepsisten korunmak için organ rezervlerini iyi korumayı hedefleyen doğru beslenme, spor gibi hayat kalitesini arttıran faktörlerin önemini vurgulamak amacıyla 16 Eylül Pazar günü geniş katılımlı bir bisiklet turu organizasyonunu hayata geçirdi.

Bisikletliler Derneği’nin desteğinde “Yaşamı değil, sepsisi frenle” başlığı ile ülke genelinde 40 ilde gerçekleştirilen organizasyona  1000 bisikletli katıldı.

Sepsis, 30 milyon bireyi tehdit ediyor

Sepsis, vücudun enfeksiyona karşı geliştirmiş olduğu kontrolü bozulmuş anormal yanıt sonucunda kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıkan, bağışıklık sisteminin çökmesine yol açabilen, erken tanı konulup tedavi edilmezse ölümcül seyredebilen klinik bir tablodur. Sepsis; yaş, cinsiyet, sosyo-ekonomik durumdan bağımsız olarak herkeste görülebiliyor. Günümüzde acil çözüm bekleyen küresel bir sorun haline gelen sepsis, her yıl 30 milyondan fazla bireyi etkiliyor ve 8 milyona yakın ölüme yol açılıyor. Bu rakamlar dünyada her üç saniyede bir kişinin sepsisten öldüğü anlamına geliyor.

Gerçekleştirilen etkinlik ile ilgili konuşan Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, “Sepsise neden olan enfeksiyonların %80’i toplum kaynaklıdır. Toplumdan kazanılmış birçok enfeksiyon hastalığının kontrolünde kişisel hijyen alışkanlıkları çok önemli bir yere sahip. Enfeksiyon hastalıklarından korunmada en iyi, en etkili ve en ucuz yöntem el yıkamadır. Bu nedenle; çocuklarda küçük yaşlardan itibaren doğru teknikle el yıkama alışkanlığının geliştirilmesi birçok önemli hastalıklardan korunmada oldukça etkili olacaktır”, dedi.

Sepsisten korunmak için organ bütünlüğünü korumanın, doğru beslenme ve hareketli yaşam tarzının önemine vurgu yapan Cinel, “Sepsis ilişkili ölümün nedeni, sepsisin yarattığı hasar sonucu kalp, akciğer, beyin, sindirim sistemi gibi hayati organlarda fonksiyon bozukluklarının gelişmesidir. Kişilerde altta yatan hastalık özellikle de organ sistemlerini ilgilendiren hastalıkların bulunması sepsise bağlı ölüm riskini arttırmaktadır. Herkesin sepsise yakalanma riski olduğu göz önüne alındığında, organ rezervlerini iyi korumayı hedefleyen doğru beslenme, spor gibi hayat kalitesini arttıran faktörler yaşamımızın mutlak parçaları olmalıdır. Türk Yoğun Bakım Derneği olarak bu durumun önemini vurgulamak amacıyla her yaşta ve her koşulda sağlıklı bir hayat için tercih edilebilecek bir aktivite olan bisiklet sporu ile böyle bir kampanya başlattık. Bisikletliler Derneği’ne ve tüm katılımcılara bu kampanyaya destek verdikleri için çok teşekkür ediyorum”, dedi.