TEDİYE ÖDEME TARİHLERİ BELLİ OLDU

Kamu işçilerini yakından ilgilendiren tediye ödemeleri 2019 yılında yoğun bir şekilde araştırılıyor. Yılda iki kez verilen ödemeler her yıl düzenli olarak yatırılıyor. Kanun kapsamına giren kurumlarda çalışan işçilere ek ödemeler ağustos ayında verilmişti. Şimdi ise gözler ikinci tediye ödeme tarihine çevrildi. İkinci ödemeyle birlikte 13 günlük tediye işçilerin hesabına geçecek. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararla, kamu işçilerine bu yıl verilecek ilave tediyenin birinci yarısı 9 Ağustos'ta gerçekleşmişti. Peki Tediyeler ne zaman ödenecek? 2019 Tediye ödemesi ne zaman yapılacak?

TEDİYELER NE ZAMAN ÖDENECEK?
Tediye ödemeleri gündemde aranan başlıklar arasında yer alıyor. Haberimizde, tediye ödeme tarihlerine ilişkin detaylara erişebilirsiniz.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararla, kamu işçilerine bu yıl verilecek ilave tediyenin birinci yarısı 9 Ağustos'ta, ikinci yarısı ise 13 Aralık'ta gerçekleştirilecek.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, Devlet ve Ona Bağlı Müesseselerde Çalışan İşçilere İlave Tediye Yapılmasına ilişkin 6772 sayılı Kanun kapsamına giren kurumlarda çalışan işçilere ek ödemenin tarihleri belli oldu.

TEDİYE NE DEMEK? KİMLER TEDİYE ALABİLİR?
Tediye kelime anlamı olarak ek ödeme, ikramiye anlamına geliyor. Genel ve katma bütçeli kamu kurumları, sermayesinin yarısından fazlası Devlete ait olan şirket ve kurumlar ve Belediyelerde çalışan işçi statüsünde çalışan personele ücret sistemlerine bakılmaksızın her yıl için 2 aylık (52 gün ) tutarında devletçe verilen ikramiye ödeneğidir.

NASIL HESAPLANIYOR?
İşçilerin tediyeleri brüt ücretten hesaplanıyor. 13 günlük brüt ücretlerinde primler düşülüp vergisi belirleniyor. Ekim ayı sonrası vergi dilimi yüzde 20'ye çıktığından dolayı hesaplama bunun üzerinden yapılıyor. Kesintiler sonrası ortaya çıkan rakam işçinin hesabına yatırılıyor.

Asgari ücretlinin tediye hesabı

Brüt ücret 2.558,40 TL

- Günlük brüt 85,28 TL

- 13 günlük brüt 1.108,64 TL

- SGK işçi primi (%14) 155,21 TL

- SGK işsizlik primi (%1) 11,09 TL

- Gelir vergisi matrahı 942,34 TL

- Gelir Vergisi ( %20) 188,47 T

- Damga vergisi 8,41 TL Net ödenecek 745,46 TL