‘’TEKNOLOJİYE BAĞLI OLALIM AMA BAĞIMLI KALMAYALIM’’

Kağıthane Belediyesi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yeşilay işbirliğinde Kağıthane'deki tüm liselerde uygulanmak üzere Teknoloji Bağımlılığı Seminerleri düzenlenmeye başlandı. İlçedeki1 16 lisede 20 binden fazla öğrenciye verilen seminerlerle, teknolojinin kötü yönlerinden korunmaları amaçlanıyor.

Cengizhan Anadolu Lisesi'nde başlayan eğitim seminerleri 15 Mart 2019 tarihinde Gültepe Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'ndeki seminerle sona erecek. Seminer hafta içi her gün farklı bir okulda 1 saatlik sürede gerçekleşiyor.

Seminerlerde öğrencilere 'Teknoloji bağımlılığının belirtileri, Teknoloji bağımlılığının neden olduğu sorunlar, Çocuk ve ergenlerde bağımlılığı önleme' konuları işleniyor. Teknoloji Bağımlılığı Seminerlerinde görevli öğretmen Mehmet Çınar yaptığı açıklamada ‘’ Teknolojinin insan hayatına getirdiği sayısız faydalar var. Ancak kişinin teknoloji kullanımı üzerinde kontrolünün kaybolması ve teknolojiyi ölçüsüz ve sınırsız kullanması çok ciddi zararlara sebep olabilir. İnternet ve teknoloji bağımlılığı diğer bağımlılıklarda olduğu gibi kişinin bağımlısı olduğu teknolojik ürüne ulaşamadığında yoksunluk yaşadığı bir durum olarak tanımlanmaktadır. Psikolojik ve fiziksel şikayetlere neden olmaktadır.’’ diye konuştu.

Seminerde teknoloji bağımlılığının zararları konularıysa şu şekilde sıralandı: Akademik başarıda düşüş, kişisel, aile ve okul sorunları, zamanı idare etmede başarısızlık, uyku bozuklukları, yemek yememe, aktivitelerde azalma, internet arkadaşları dışında izolasyon, gözlerde yanma, boyun kaslarında ağrı ve sertleşme, beden duruşunda bozukluk, elde uyuşukluk, halsizlik…

Önlem almak şart

Gündelik hayata uygulanabilecek yöntemlerle çocuk ve gençlerin teknoloji bağımlısı olmaktan kurtulabileceğini belirten Mehmet Çınar ‘’2 yaşından küçük çocukların internet, tv ya da bilgisayarla karşılaşması uygun değildir. Okul öncesi yaş grubu için günde 30 dakikayı geçmeyecek şekilde internet kullanımı yeterlidir. İlköğretimin ilk 4 yılında ödev haricinde oyun ve eğlence için günlük 45 dakika zaman ayrılmalıdır. Sonraki yıllarda hafta sonu daha esnek olmakla birlikte günde 1 saat kullanım uygundur. Lise çağında da günlük 2 saat yeterlidir.’’ dedi.

Seminerlere Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç da katıldı. Başkan Kılıç teknolojinin dünyayı bilmede önemli bir araç olduğunu ama her şeyde olduğu gibi bunda da aşırılığa kaçılmaması gerektiğini belirtti. Başkan Kılıç; ‘Teknolojiye bağlı kalalım ama bağımlı olmayalım’ mesajını verdi.