Sepsis, vücudun enfeksiyona karşı geliştirmiş olduğu kontrolü bozulmuş anormal yanıt sonucunda kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıkan, bağışıklık sisteminin çökmesine yol açabilen, erken tanı konulup tedavi edilmezse ölümcül seyredebilen klinik bir tablodur. Sepsis; yaş, cinsiyet, sosyo-ekonomik durumdan bağımsız olarak herkeste görülebilmekte, her yıl 30 milyondan fazla bireyi etkilemekte ve 8 milyona yakın ölüme yol açmaktadır. Bu rakamlar dünyada her üç saniyede bir kişinin sepsisten öldüğü anlamına gelmektedir.

Sepsise neden olan enfeksiyonların %80’i toplum kaynaklıdır. Toplumdan kazanılmış birçok enfeksiyon hastalığının kontrolünde kişisel hijyen alışkanlıkları çok önemli bir yere sahiptir. Enfeksiyon hastalıklarından korunmada en iyi, en etkili ve en ucuz yöntem el yıkamadır. Bu nedenle; çocuklarda küçük yaşlardan itibaren doğru teknikle el yıkama alışkanlığının geliştirilmesi birçok önemli hastalıklardan korunmada oldukça etkili olacaktır.

Sepsis ilişkili ölümün nedeni, sepsisin yarattığı hasar sonucu kalp, akciğer, beyin, sindirim sistemi gibi hayati organlarda fonksiyon bozuklukları gelişmesidir. Kişilerde altta yatan hastalık özellikle de organ sistemlerini ilgilendiren hastalıkların bulunması sepsise bağlı ölüm riskini arttırmaktadır. Herkesin sepsise yakalanma riski olduğu göz önüne alındığında, organ rezervlerini iyi korumayı hedefleyen doğru beslenme, spor gibi hayat kalitesini arttıran faktörler yaşamımızın mutlak parçaları olmalıdır. Bisiklet sporu her yaşta ve her koşulda sağlıklı bir hayat için tercih edilebilecek bir spordur.

Etiketler:   Etiket Eklenmemiş.