Onlarca sivilin yaşamını yitirdiği saldırıların ardından dün gece ABD Dışişleri Bakanlığı bir yazılı açıklama ile tarafların insani ateşkes uygulama kararı aldığını duyurdu. Açıklamada, “Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, 24 Ekim 2020'de Dışişleri Bakan Yardımcısı Stephen E. Biegun ile bir araya gelerek, ülkelerinin 10 Ekim'de Moskova'da kararlaştırılan insani ateşkesi uygulama ve buna uyma konusundaki kararlılığını yineledi” ifadesini kullandı.

Ateşkes bu sabah saat 08:00 itibariyle uygulanacaktı

Buna göre, Azerbaycan ile Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'da, 26 Ekim'de yerel saatle 08.00'de başlamak üzere insani ateşkes konusunda anlaşmaya vardığı belirtilmişti.

Azerbaycan, ABD'nin duyurduğu Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki insani ateşkesin uzun sürmediğini açıkladı. Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Ermenistan ordusunun 08.05'te geçici insani ateşkesi ihlal ederek işgal altındaki Laçin kenti istikametinden Laçin'in Safiyan köyünde konuşlu Azerbaycan birliklerine top atışı gerçekleştirdiğini duyurdu.

Ayrıca Ermeni güçlerin Terter kentine ve kente bağlı köylere bombalı saldırı düzenlediği de belirtildi. Böylece Ermenistan, üçüncü kez ilan edilen insani amaçlı ateşkesi de bozmuş oldu.

Bakanlık, Azerbaycan ordusunun tüm cephe boyunca ateşkese tam uyduğunu aktardı.