Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 9 Şubat’ta açıkladığı Milli Uzay Programı sürecinde atılan adımlar hız kesmeden devam ediyor. 2023 yılında Ay’a gönderilmesi hedeflenen insansız aracın hibrit motorlu roketinin üretilmesine Delta V Uzay Teknolojileri A.Ş.’nin Pendik’te bulunan tesislerinde başlandı. Pendik Belediyesi Başkanı Ahmet Cin’in de katılımlarıyla tesisi inceleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: “Ay misyonunda 2023 ve 2028 yıllarında iki aşamalı bir hedefimiz var. 2023’te ilk kez kendi milli ve özgün teknolojilerimizi kullanarak Ay’la teması gerçekleştirmek istiyoruz. Kendi milli ve özgün roketimizi ateşleyerek uzay aracımızı Ay’la buluşturacağız.” açıklamasında bulundu.

Ay yıldızlı bayrağımızı uzaya çıkarmada milli ve yerli seferberlik

Türkiye’yi ve Türk bayrağını uzay ligine çıkartmayı amaçladıklarını ve bu konuda aldıkları desteklerle de çalışmaların durmaksızın devam ettiğini vurgulayan Bakan Varank, belirlenen tarihte roketin fırlatılmaya hazır olacağını şu sözlerle açıkladı: “İnşallah, Milli Uzay Programı’mızın en önemli misyonu olan Ay misyonunun da ilk aşamasını 2023’te başarıyla tamamlayarak Ay’la ilk teması kendi milli ve özgün roketimizi ateşleyerek kendi milli ve özgün uzay aracımızla başarmak istiyoruz ve ay yıldızlı al bayrağımızı inşallah, Ay'a göndermeyi düşünüyoruz.”

Ay misyonuna ilişkin toplantı düzenlendi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın başkanlığında gerçekleştirilen Milli Uzay Programı Ay misyonu toplantısına Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) Müdürü Mesut Gökten, BAYKAR Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar ve Delta V Uzay Teknolojileri Genel Müdürü Arif Karabeyoğlu katıldı. İlk milli hibrit motorlu roketin Pendik ilçesinde üretilmesi münasebetiyle toplantıya Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin de katılımda bulunarak tesisin durumu, yürütülen çalışmalar, insansız uzay aracının teknik ve tasarımsal detayları istişare edildi. Konu hakkında Bakan Varank: “Zaten birkaç aydır çalışmalarına başlamışlardı... Ay misyonuyla ilgili kritik bir toplantı gerçekleştirdik. Bütün taraflarla beraber adeta bir ön tasarım toplantısı yaptık.” dedi.