ugurgencer4134 @ gmail.com

Göz doktoru bugün İzmit’te uyarıyor olsa da aslında bu sorunun Türkiye genelinde irdelenmesi gerekir. Toplumun göz sağlığını tehdit eden çarşı pazar satılan ne olduğu belirsiz gözlükler konusunda denetimlerin arttırılarak önlem alınması gerekiyor. 

Göz doktorlarının bu uyarılarını duyanlar dikkat ediyor olsalar da ne olduğu belli olmayan çakma gözlüklerin çarşıda, pazarda yinede kapış kapış satışı sürüyor. Adeta almayanı dövüyorlar!

Kısacası günümüzde hepimizin bizzat şahit olduğu güneş gözlükleri satışına her yerde rastlamak mümkündür.

İzmit’te özel bir hastanede göz doktoru olarak görev yapan Op.Dr. Fethi Güngör yaptığı açıklamayı kısaca paylaşmak gerekirse “Taklit gözlüklerin göz sağlığını tehdit ettiğini belirterek güneşin yüzünü göstermesiyle güneş gözlüğü satışlarının arttığını,tezgahlarda ünlü markaların taklitlerinin yerlerini aldığını üstelik aynı tezgahlarda özellikle yakını görmekte zorlananlar için de numaralı gözlüklerin satıldığını gözlük kullanımının mutlaka bir hekime danışılarak yapılması gerektiğini belirterek göz hekiminin tasvip etmediği gözlüğü kullanmak, genel sağlık açısından uygun olmadığını” belirtiyor.

İzmit’li duyarlı göz doktoru Op.Dr. Fethi Güngör’ün bu uyarısı pek alışıla gelmiş bir uyarı olmaması da açıkçası dikkatimi çekti. Neden alışıla gelmeyen bir uyarı? Özel hastanelerde çalışan hekimlerin genelde hastane isimleri ön plana çıkartılarak uyarılarının paylaşılmasına alışık olduğumuzdan sadece insan sağlığı konusunda reklamsız bir uyarı olması dikkatimi çekti. Olması gereken etik olan uyarı şeklide bence budur.

Sağlık uyarıları ve dikkat edilmesi gerekenler noktasında bence ön planda olması gereken özel hastane ismi değil, hekim ismi ve hekimin toplum sağlığı için yaptığı dikkate alınması gereken uyarılarıdır. Uyarıları dikkate alan, sağlık sorunu olan vatandaşlar zaten istediği, tercih ettiği hekimin hangi özel hastanede görev yaptığını hem bilir, hem de teknolojinin bizlere sunduğu imkânlarla çok kolay öğrenebilirler.

Biz vatandaşlar olarak sağlığımızı tehdit eden çakma güneş gözlükleri noktasında gereken özeni göstererek dikkat etmememiz gerekirken denetimlerinde bu konuda arttırılması gerekiyor.