flztkl54 @ hotmail.com

TÜRKİYE'NİN YENİ DEVRİMİ: TOGG

Bir ülkenin kalkınmışlığını, gelişmişliğini ve muasır medeniyet seviyesinde olup olmadığını, millî üretimine ve millî logolarına bakarak anlayabiliriz.

Ülke kalkınması için oluşturulan istihdam ve milli üretim, iktisadi bakımdan kalkınmamızı istemeyen komprador bazı güçleri rahatsız ve huzursuz eder.

İlk yerli otomobil deneyimi olan "DEVRİM"in hikayesi de maalesef ki bu söz konusu komprador güçler marifetiyle kara kutu içerisine hapsolmuş ve bir bilinmezlik ile sırlara gömülmüştür.

Aydınlık Türkiye istemeyen karanlıkların, kara basan gibi çöktükleri "DEVRİM", karanlık sulara itilmek suretiyle boğulmuştur.

Devrim Arabaları Projesi, dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİAD) toplantısında dile getirmiş olduğu Türk otomobili üretme isteğiyle beraber 1961 yılında adım atılmış bir projedir.

O dönemde Türk arabası yapımı fikri artık bütün konferans ve toplantıların konuşma konusu olmuştu.

Hiç kimsenin Türklerin kendilerine ait bir motor yapabileceğine dair inancı yoktu.

Bütün bu olumsuz düşüncelere rağmen inanılmaz bir durum yaşandı ve Devrim Arabaları projesi toplamda 129 günde tamamlandı.

29 Ekim 1961 sabahı Türkiye, ilk otomobilini konuşuyordu.
Bu ilk araç çok mükemmel olmasa da TBMM önüne getirildi ve Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’e sunuldu.

Devrim Arabaları Projesi’nin Hazin Hikayesi:

Bir Türk otomobilinin üretilmesi amacıyla projeyi gerçekleştirecek olan Devlet Demiryolları Fabrikaları ve Cer Daireleri yönetici ve mühendisleri 16 Haziran 1961 günü bu özel görev için toplantıya çağrıldılar.

TCDD, dönemin en büyük yedek parça fabrikalarında çalışan yetenekli ve tecrübeli mühendis kadrosuna sahipti.

Ayrıca kurumun Genel Müdür Yardımcısı statüsünde olan Emin Bozoğlu, iyi eğitim görmüş ve kendini kanıtlamış bir mühendisti.

Toplantının da başkanı olan TCDD’nin Genel Müdür Yardımcısı Emin Bozoğlu, Ulaştırma Bakanlığı'ndan alınan yönergeyi mühendislere ve yöneticilere açıkladı:
"DEVRİM" arabası, 29 Ekim 1961'deki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında gösterilecekti.

İki araba törensel koşulları sorunsuz tamamladı. Benzin o zamanlar sadece Ankara'da mevcuttu. Ancak, araca yakıt ikmali yapılmamıştı.

Ertesi gün gazete manşetleri "Devrim 100 metre gitti ve durdu." şeklinde yazılmış ve araba uzun yıllar alay konusu olmuştu.

Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel de arabadan indikten sonra "Batı kafasıyla otomobil yaptınız ama doğu kafasıyla benzin ikmalini unuttunuz." sözünü söylemişti.

Türkiye’nin yerli otomobili TOGG'un seri üretiminin yapılacağı yer Gemlik Kampüsüdür.
C segment Togg Suv ve Togg sedan araçlarıyla birlikte, 1961 yılında üretilerek Türkiye'nin ilk yerli otomobil macerasını başlatan 'Devrim' otomobili de kampüste sergilenmeye başlandı.

Nesilden nesile, atadan toruna kalan projelere sahip çıkarak uygulamaya koymak, yaşatmak ve uygulamak "YENİ YÜZYIL" Türkiyesi için biçilmiş bir kaftandır.

Başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, emeği geçen bütün devrim mühendislerine selam ve minnetle...